Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism

166 DE ANI DE LA UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE – 24 IANUARIE 2025

Ziua Unirii Principatelor, „acasă” la Vodă Cuza!
Momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, al artizanului a fost cel mai mare de seamă fiu al Bârladului, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost, astăzi, celebrat, așa cum se cuvine, de sute de bârlădeni de toate vârstele.
Activități omagiale, pregătite de Primăria și Consiliul Local Municipal Bârlad, au debutat la ora 11.00, în Stația CF Bârlad. Aici, celor peste 150 de elevi de la Școala ‘Vasile Pârvan” și corului vocal al Școlii de arte „Nicolae Tonitza” li s-au alăturat sute de localnici de toate vârstele pentru a întâmpina, ca în fiecare an, Trenul Unirii.
Atmosfera creată de bârlădeni a impresionat nu doar sutele de călători aflate în garnitura R 1661, de pe ruta București – Iași, ci și personalul Căilor Ferate Române, care a postat pe propria pe canalele sale de comunicare primirea impresionantă a Trenului Unirii în orașul natal al. lui Alexandru Ioan Cuza.
„Hora Unirii”, interpretată emoționant de corul Școlii de Arte „NN Tonitza”, onorul dat de membrii Asociației Culturale „Tomis” Galați și mesajul trimis de primarul Dumitru Boroș în numele tuturor bârlădenilor, la ceas de mare însemnătate națională, la completat tabloul unei. întâlniri memorabile cu trenul care a circulat în memoria Domnitorului Unirii Principatelor Române.
Apoi, mare parte din asistență sa deplasat la Cercul Militar Bârlad. Elevii Școlii „Vasile Pârvan”, implicați într-un amplu proiect de protecție a mediului, au promovat în marș, dintr-un capăt în celalalt al orașului, toate inițiativele locale care au fost deja realitate în municipiul lor, marcând importanța acțiunilor în această zonă. direcție.
Ceremonialul religios de la bustul Domnitorului din fața Cercului Militar, condus de către protopopul Andrei Mereuță, a deschis luările de cuvânt ale oficialităților, care au marcat însemnătatea momentului istoric din 24 ianuarie 1859.
„Avem în fiecare zi datoria morală și chiar sacră de a ne exprima recunoștința față de Patrie și de cei care au unitatea acestui Popor. Alexandru Ioan Cuza este exponentul cel mai de seamă al Unirii tuturor românilor. Bârladul, orașul său natal, îl cinstește și onorează cum poate mai bine. desfășoară activitatea Consiliul Local, care poartă numele de astăzi, vă pot anunța în premieră, că locuința care ia aparținut este, fizică, reabilitată în totalitate și urmează a fi redată circuitului turistic ca muzeu de astăzi, prietenilor noștri de la Galați, prietenilor din Garnizoana Bârlad, elevilor noștri minunați, preacucernicilor preoți, mereu alături de noi, dar mai ales Bunului Dumnezeu care ne-a dat sănătate să ne putem întâlni, astăzi, într-o zi atât de frumoasă și importantă pentru toată țara Trăiască memoria lui Vodă Cuza România!”, sa adresat asistenței primarului Dumitru Boroș.
Evenimentul sa încheiat cu o Horă a Unirii, în care s-au prins zeci de oameni și cu vernisarea unei expoziții-eveniment dedicat celui mai de seamă fiu al Bârladului și faptelor sale istorice.

https://www.youtube.com/watch?v=xTa3v2Yg4xw&t=888s

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro