Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
Domneasca 1

Biserica Domnească ”Adormirea Maicii Domnului”

Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” este un monument istoric şi de arhitectură religioasă, ctitorită în 1496 a domnitorului Ştefan cel Mare. Biserica a fost reconstruită de Vasile Lupu în 1636.

Domneasca 1

Sub aspect arhitectural, biserica a fost construită pe un soclu din blocuri din piatră, pereţii din dale de piatră întrerupte de cărămizi aşezate vertical.  Între anii 1804 – 1827 a fost reclădită din temelii, iar între anii 1840 – 1842 , biserica a fost reconstruită pornind de la nivelul ferestrelor. Tot în această perioadă se adaugă pridvorul iar în 1867 se adaugă veșmântarul. Între anii 1938-1943 a fost zidită actuala clopotniță pe pridvor și refacută pictura interioară, în tehnica ulei. Între anii 1803-1860 în chiliile de pe lângă biserică a funcționat o școală în limba moldoveneasca și greacă. Planul bisericii este sub forma de navă dreptunghiulară, cu absida altarului semicirculară.

S-a păstrat un clopot cu o greutate de 2.000 kg ce datează de la 1776. De-a lungul timpului biserica a beneficiat de mai multe privilegii domnești la care s-au adăugat și daruri făcute de obște constând în terenuri, prăvălii, case, icoane de lemn, argintărie de cult, cărti religioase, unele dintre ele păstrându-se și în zilele noastre.

Domneasca

Biserica domnească ”Adormirea Maicii Domnului” din Bârlad este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro