Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
sf gheorghe

Biserica Sfântul Gheorghe

Actuala biserica a fost construita in urma ruinarii vechii biserici ce se afla la circa 30m spre nord-vest. Initiatorii au fost negustorii greci ce au apartinut breslei „Abagerilor”.

Lucrarile de edificare a bisericii au inceput in anul 1810 si au fost finalizate in anul 1818.Ctitorii acestei noi biserici au hotarat ca hram al sfantului locas pe „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” si pe „Sfantul Inataiul Mucenic si Arhidiacon Stefan”. Biserica cu un plan treflat si trei turle are o fundatie de piatra, pereti portanti din caramida arsa si piatra, ce au o grosime de 1,80m.

Intre anii 1882-1884 s-au facut reparatii ce au constat in „facerea ferestrelor mari, tencuitul pe dinauntrul si din afara”, zugravi fiind I. Gherasim si M. Costache Mutu, dupa cum este consemnat in nota de pe spatele icoanei „Cina Cea de Taina” din catapeteasma. In urma cutremurului din 1940 , pridvorul a fost ruinat si nu s-a reusit reconstituirea lui fiindca „Biserica Regimentului”, cum era cunoscuta, apartinea de Eiscopia Armatei, iar preotii slujitori se aflau in plina campanie de razboi. In anul 1948 in luna august, s-a desfiintat Episcopia Armatei, biserica a fost inchisa iar Episcopul Armatei, Preasfintitul doctor Partenie Ciopran, a trecut la conducerea Episcopiei Romanului.

In anul 1856 cu binecuvantarea Preasfintitului Partenie, preotul Dumitru Barnovescu deschide biserica, insa dupa 2 ani este din nou inchisa, in urma ridicarii de la domiciliul preotului pe motive politice. In anul 1870 preotul Dumitru Barnovescu revine, o deschide si o aduce in starea functionala, insa in anul 1877 acesta se retrage la pensie. De atunci biserica este deservita de preotul Gheorghe Morarul, care reuseste pictura bisericii in tehnica fresco, finalizata in anul 1986, iar in luna noiembrie depune cererea de pensionare. Cu data de 1 ianuarie 1987 este numit prin transfer de la Parohia Stoisiesti, protoeria Barlad, preotul Nicolae Negru.

Intre 1990-2005 au avut loc o serie de reparatii si imbunatatiri: reconstituirea privorului in baza proiectului si devizului de lucrari intocmite de Serviciul Tehnic al Episcopiei Romanului, lucrari de edificare a Trapezei, inlocuirea lambriului si a stranelor, in toata biserica, inlocuirea invelitorii din tabla zincata si a acoperisului turnului-clopotnita.

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro