Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
1024px-Biserica_Sf_Spiridon

Biserica Sfântul Spiridon

Biserica Sfântul Spiridon

Adresa : Strada Vasile Pârvan

 

 

 

1024px-Biserica_Sf_Spiridon

Biserica „Sfântul Spiridon“ din Bârlad a fost ctitorită de familia Sturzeştilor între anii 1821-1825 pe locul unei foste biserici de lemn construită în 1803. Se impune prin frumuseţea arhitecturală dată de ctitorii ei şi păstrată de cei ce au primit-o ca moştenire. De la momentul zidirii ei şi până în prezent, datorită timpului şi anumitor evenimente istorice, sfântul lăcaş a suferit mai multe intervenţii şi lucrări de întreţinere, reparaţie şi refacere capitală. „În anul 1914, un foc mistuie interiorul bisericii, stranele, catapeteasma şi o parte din odoarele bisericii, reparaţia fiind facută cu ajutorul enoriaşilor, preot paroh fiind renumitul Toma Chiricuţă. În anul 1943, pictura interioară a fost spălată şi refăcută parţial, preot paroh fiind Nacu Vasile. Pictura restaurată a fost realizată în anul 1922, de către pictorul C. I. Ştefănescu. Cele mai ample lucrări de refacere a acestui sfânt lăcaş au început în anul 1988. Acestea au constat în consolidarea şi refacerea zidurilor de la nivelul ferestrelor, adăugându-se turla pe abside, biserica având planul treflat, stilul arhitectonic din secolul al XVIII-lea. A fost pictată din nou în tehnica frescă şi i s-a adăugat un veşmântar. S-au refăcut stranele, pardoseala din marmură, clopotniţa veche fiind modificată. Apoi s-a construit o capelă mortuară şi s-a refăcut din temelie casa parohială, construindu-se o casă praznicală“, a amintit pr. protopop Vasile Lăiu.

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro