Casa Armatei
La 27 septembrie 1912, prin decizia ministerială nr.516 se recunoaşte ,,calitatea de persoană morală” a cercurilor militare de ofiţeri din mai multe garnizoane, printre care este nominalizat şi cel de la Bârlad.
Din documentele care au fost descoperite şi cercetate a rezultat că Cercul Militar Bârlad la începutul secolului XX îşi desfaşura activitatea în partea de sud a oraşului, pe strada Regală nr. 6 (peste drum de biserica catolică), ulterior într-o locaţie pe strada Regală nr.137.
Între anii 1960-1977, Cercul Militar Bârlad a funcţionat în fosta casa a avocatului Ioan Toderiţă, de pe strada Regală nr.180 (astăzi str. Republicii, cu aproximare nr. 220).
Cutremurul din martie 1977 a afectat clădirea cercului militar, ceea ce a determinat ca activităţile să se desfăşoare în cazarma unităţii militare până în luna mai 1982, când Cercul Militar s-a mutat în clădirea nou construită de către Ministerul Apărării Naţionale.
În noiembrie 2012 s-au sărbatorit 100 de ani de la înfiinţarea instituţiei şi 30 de ani de la inaugurarea sediului actual.Cercul Militar este situat pe strada 1 Decembrie, nr. 25. Acesta a fost construit în anul 1982, iar primul spectacol de deschidere oficială a activității a fost în luna mai a acelui an.
Principalele activități ale Cercului Militar sunt de ordin cultural-educativ, științific, turistic și de agrement pentru cadrele militare de la Unitatea Militară 01458 din localitate.
Pe lângă activitățile specifice de club, la Cercul Militar din Bârlad își desfășoară activitatea următoarele cercuri: teatru, pictură, șah, audiții muzicale, dansuri, filaterie-numismatică, muzică ușoară și populară. De asemenea, în spațiile Cercului Militar își mai desfășoară activitatea: Asociația veteranilor de război, Asociația cadrelor militare de rezervă și retragere; Asociația cultul eroilor, Biroul de informare și recrutare, Cabinetul medical pentru cadrele militare de rezervă și retragere.
Cercul Militar dispune și de un fond de carte de aproximativ 14 000 de volume și aparatură necesară desfășurării activităților specifice, dar și de o sală de festivități și spectacole cu o capacitate de 250 de locuri, precum și de o sală de expoziții și alte săli pentru cercurile de copii.
(trafic pe pagină)