Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
istoric

Colegiul Național Gheorghe Roșca Codreanu

Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, a cãrui cursuri au fost inaugurate pe 20 octombrie 1846, este cel de-al doilea ca vechime din Moldova şi al patrulea din cele două provincii din secolul al XIX-lea (în urma reformei învăţământului din 1864 a lui Al. I. Cuza), după „Sfântul Sava” din Bucureşti, „Academia Mihăileană” din Iaşi  şi „Carol I”  din Craiova.

La inițiativa și cu fondurile donate de frații Gheorghe Roșca Codreanu și Neculai Roșca Codreanu, boieri filantropi moldoveni, au fost înființate în Bârlad liceul și școala secundarã-profesionalã de fete.Inaugurarea actualei clãdiri s-a fãcut la 27 aprilie 1886, aceasta fiind în prezent monument istoric, cu codul VS-II-m-B-06721. În decursul timpului, instituția de învãțãmânt a avut mai multe denumiri. Întâi s-a numit Gimnaziul „Codreanu” (1858), apoi Liceul „Codreanu” (1864 ). Liceul „Codreanu” era al patrulea liceu înființat în cele douã țãri române și, dupã cele din București, Iași și Craiova, în urma reformei învãțãmântului, din 1864, inițiatã de Alexandru Ioan Cuza.

istoric

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro