Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
Afis26.11

CONFERINȚA „CERCETĂRILE ARHEOLOGICE DE LA BISERICA SF. GHEORGHE BÂRLAD”

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita plăcere de a organiza o nouă conferință cu tematică arheologică.

Conferința vă propune o incursiune în cadrul cercetărilor arheologice efectuate la Biserica „Sf. Gheorghe” Bârlad în perioada mai 2020-februarie 2022, determinate de proiectul „Valorificarea turistică a ansamblului Bisericii Sf. Gheorghe a Breslei Abagerilor, din municipiul Bârlad”, Str. Popa Șapcă, nr. 11-11bis, Bârlad, jud. Vaslui.

Cercetările s-au derulat anevoios, deoarece a trebuit să decopertăm pe suprafețe mici, în interiorul bisericii și exterior, apoi constructorul a trebuit să consolideze fundația și pereții bisericii. În momentul descoperirii unor complexe arheologice trasam casete pentru conturarea acestora. După terminarea cercetării constructorul consolida peretele bisericii unde au fost executate săpăturile, abia apoi continuam cercetările.

Am descoperit 77 de morminte, atât în interiorul bisericii cât și în cadrul săpăturilor din jurul acesteia. Cele mai vechi morminte sunt de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea. Din cele 77 de morminte, 3 sunt reprezentate de cripte din cărămidă. Am descoperit 3 pietre de mormânt în poziție secundară și 3 cripte din cărămidă.

În una dintre cele 3 cripte, M72/Cripta Nr.3, era mormântul Ioniță Bardaș (Titinaș) un personaj cunoscut în Bârlad și în Moldova din prima parte a secolului al XIX-lea. Este cel care strângea bani pentru oamenii săraci din Bârlad și a strâns banii pentru construirea turnului de poartă de la biserica Sf. Gheorghe din Bârlad (și a avut inițiativa construirii acestuia) și pentru biserica cu hramul Sf. Haralambie şi Mina din Bârlad.

 

Conferința va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie 2022, ora 1100, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.

 

Organizator muzeograf dr. Mircea Oancă

MUZEUL „VASILE PÂRVAN“ BÂRLAD

str.Vasile Pârvan nr.1, cod.731050

tel. 0235.421.691, 0335.404.746

fax. 0235.422.211

http://www.muzeuparvan.ro/

email:muzeuparvan@gmail.com

www.youtube.com/channel/ UCTwA4HsW7ARRi7TV4GuMw

inv 26nov2022 fata

inv 26nov2022

Afis26.11

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro