Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism

Constantin Codrescu

Dr,_Codrescu

S-a născut la Bârlad pe 24.01.1840. A urmat cursurile școlii a doua a Bisericii Domneasca, apoi la Școala Publica nr. 1 din Bârlad, Academia Mihăileană (1859-1859) din Iași. Și-a făcut studiile medicale la Facultatea de Medicină la Paris (1859-1865), unde și-a dat examenul de doctorat cu teza Despre întrebuințarea injecțiilor subcutanate în cazurile de vomismente, de diaree si de nevralgii intercostale la ftizici.

Revine în țară, lucrează o vreme la spitalul ieșean, însă condițiile vitrege în care funcționa spitalul din orașul său natal îl determină să ceară Epitropiei Sf. Spiridon Iași, care patrona spitalele din Moldova, transferul său ca medic la Bârlad.
În momentul în care a preluat conducerea spitalului, localul arăta jalnic, capacitatea lui fiind era de doar 20 de paturi. Mărirea spațiului a fost prima și cea mai importantă preocupare a medicului școlit la Paris. El a relatat momentul preluării spitalului astfel : “… venind la Bârlad, locul meu natal, mi se frânse inima de durere văzând starea de mizerie în care se găsea spitalul, cu acoperământul și dușumelele putrede și cu zidurile mucezite de umezeala”.

A fost membru activ în Colegiul Donatorilor și Comitetul de inițiativă al viitorului spital inaugurat la 17/26 aprilie 1881, apoi director al Spitalului „Bârlad și Elena Beldiman”, a predat gratuit la Liceul „Gheorghe Roșca Codreanu” un curs de igiena, medicină populară și artă veterinară (1867). A fost membru al Secțiunii Tutova a „Societății pentru învățătura poporului român”, a ,militat pentru înființarea Școlii Normale de băieți, a primei tipografii „Unirea”(15.07.1869) și editarea primului ziar „Semănătorul” (27.09.1870); participa la Războiul de Independența la serviciul de ambulanță, fiind înaintat în gradul de locotenent-colonel, membru în Epitropia Fundației „Gheorghe Roșca Codreanu” pentru realizarea unui nou local ce va fi inaugurat la 27 aprilie 1886; co-vicepreședinte al „Ateneului Român” secția Bârlad.

În cadru festiv, la 17 aprilie 1881, este inaugurat noul spital. Avea o capacitate de 72 de paturi, dar permitea, în condiții de urgență, amplasarea a 120 de paturi. Personalul medical se compunea din: un medic primar, un medic secundar, opt infirmiere și un bărbier.
Constantin Codrescu a  inventat și introdus caloriferul în spital. El și-a prezentat invenția la o expoziție mondială de la Paris, în 1889, unde a fost răsplătit cu o mențiune.

Tot lui Constantin Codrescu i se datorează și înființarea secției de chirurgie. Pana atunci, în spital nu se realizau decât operații de mica chirurgie. Urmează “secția speciala de boli contagioase și sifilitice” (sifilisul fiind o afecțiune extrem de răspândita; 20-30% din populație suferea de sifilis).

A murit în 1891, la doar 52 de ani. În semn de prețuire, bârlădenii i-au ridicat o statuie ce este amplasată în curtea actualului spital.

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro