Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism

Constantin Hamangiu

bulow

Constantin Hamangiu s-a născut pe 31.12.1869, la Bârlad. 

A urmat studiile liceale la Liceul ”Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad și studiile universitare la Facultatea de Drept a Universității București (1888 – 1893), finalizate cu teza Despre proprietatea literara (1894).

S-a dedicat carierei de magistrat, ocupând diferite funcții în sistemul judiciar: judecător la ocolul V București, substitut la Tribunalul Vâlcea, supleant (1895) și procuror (1896) la Tribunalul Ilfov (1897), prim-procuror la Tribunalul Covurlui (1902), procuror la Curtea de Apel, Iași (1902) și la Curtea de Apel Galați (1905)

Renunță la activitatea de magistrat pentru a se dedica studiilor juridice (1915 – 1918). Va reveni în funcție ca secretar la Ministerul de Justiție, consilier la Înalta Curte de Casație și ministru al Justiției în  guvernul Iorga (1931 – 1932).

A fondat  revista Pandectele romane (1921). A fost ales membru de onoare al Academiei Romane (9 mai 1930). A dăruit Academiei Romane 5 milioane de lei în înscrisuri agricole pentru finanțarea unui premiu, care sa-i poarte numele, acordat pentru “Cel mai bun roman cu subiect din viata romanească; cea mai buna piesa de teatru; cele mai bune poezii; cel mai bun critic ” (1929). Acest premiu a fost decernat, printre alți autori consacrați, precum  lui Liviu Rebreanu, Lucian Blaga, George Călinescu.

Colaborează cu reviste bârlădene George Lazăr, Tutova, Paloda, încă din anii de liceu, cu poezii populare culese din județul Tutova, publică versuri, epigrame, traduceri.

A publicat toate legiurile emise în România din sec al XIX-lea și primele decenii ale secolului al XX-lea, în 30 de volume, sub titlul Codul general al României. A fost primul român căruia i s-a publicat întâia carte românească de drept apărută în țara noastră în sec al XX-lea.

Se stinge din viață pe 07.01.1932. Este cetățean de onoare al orșului Bârlad (12.12.1929); membru titular al Societății de legislație comparată” din Paris; membru  de onoare al Academiei Române (1930), iar din vara anului 2017 a luat ființă la Bârlad, o asociație care îi poartă numele.

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro