Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
Afis eclipsa partiala de soare_25 octombrie 2022

Eclipsa parţială de Soare din 25 octombrie 2022

Pe 25 octombrie 2022 va avea loc o eclipsă parţială de Soare, fenomen vizibil în bune condiţii şi din ţara noastră. Eclipsele de Soare sunt fenomene astronomice foarte rare şi au loc atunci când Luna acoperă parţial sau total discul Soarelui. Mecanismul de formare al eclipselor este cunoscut din antichitate, astronomii şi matematicienii au calculat cu precizie momentul de producere al acestor fenomene astronomice.

Eclipsa din 25 octombrie 2022 va fi vizibilă din Europa, nord-estul Africii şi vestul Asiei, magnitudinea maximă a eclipsei fiind de 0.86 (86.2%). În România, Soarele va fi acoperit în proporţie de 44%, în nord estul extrem, şi 32% în vestul ţării. La Bârlad acoperirea soarelui va fi de aproximativ 43%, magnitudinea eclipsei 0.53.

 

Momentele eclipsei parţiale de Soare din 25 octombrie 2022

 

Începutul eclipsei parţiale 12:25:13

Faza maximă 13:38:17

Sfărşitul eclipsei parţiale 14:50:41

 

Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” va organiza un eveniment special cu o ocazia eclipsei parţiale din 25 octombrie 2022. Activitatea va începe cu o conferinţă publică la ora 11:00, la sala Cinema 3D, de la Sediul Central, str. Vasile Pârvan nr.1

Participanţii vor avea ocazia să afle mai multe informaţii despre modul de producere a eclipselor, dar şi cum se poate realiza observarea fenomenului.

După prezentarea publică, începând cu ora 12.00, se vor organiza observaţii astronomice solare cu telescopul solar LUNT, dar şi cu alte echipamente din dotarea instituţiei noastre. De asemenea, în funcţie de condiţiile meteo o să încercăm şi transmiterea live a fenomenului astronomic, atât pe pagina de facebook al planetariului, cât şi pe cea a Muzeului „Vasile Pârvan”.

Observarea prin telescop a eclipsei parţiale de Soare se va desfăşura pe platoul din faţa Teatrului „Victor Ion Popa”, în intervalul orar 12:00 – 15:00.

Observaţiile astronomice cu prilejul eclipsei parţiale de Soare din 25 octombrie 2022 se vor desfăşura numai dacă cerul va fi senin!

Organizator:

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Şef Serviciu Astronomie / Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad
Web site: www.astrobarlad.wordpress.com

Facebook: www.facebook.com/astrobarlad

Afis eclipsa partiala de soare_25 octombrie 2022

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro