Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
Afis expo mangalia

EXPOZIŢIA „Astronavigaţia. De la Gnomon şi Astrolab la Sextant” 12 martie 2022 – ora 18:00

Serviciul de Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza sâmbătă, 12 martie 2022 ora 18:00, vernisajul expoziţiei temporare „Astronavigaţia. De la Gnomon şi Astrolab la Sextant”, acţiune culturală realizată în colaborare cu Asociaţia Astro Nauticus Mangalia.

Expoziţia îşi propune să aducă în atenţia publicului instrumentele de astronavigaţie  folosite de marinari pe oceane, în perioada când nu existau echipamente moderne pentru navigaţia maritimă.

Navigația cu ajutorul aștrilor este o îndeletnicire practicată cu mult timp înainte ca oamenii să fi cutreierat terestru planeta. Una dintre abilitățile esențiale ale unui pasionat de petrecerea timpului în aer liber este să știe cât mai multe despre astronomie și modul în care aceste cunoștiințe pot fi aplicate în navigația nautică.

Majoritatea instrumentelor ce fac obiectul expoziţiei sunt replici realizate de comandorul Vasile Chirilă, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Astro Nauticus Mangalia, cel care de asemenea este şi invitat la vernisajul din 12 martie 2022. Va fi prima expoziţie cu această tematică organizată de către instituţia noastră, unde astronomia şi marinăria sunt puse în evidenţă ca discipline practice care au contribuit la dezvoltarea societăţii umane.

Expoziţia va fi deschisă spre vizitare la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan”, în perioada 12 martie – 1 mai 2022.

 

Afis expo mangalia

inv_12_martie_f

inv_12_martie_v

Coordonator activitate:

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Şef Serviciu Astronomie – Muzeul Vasile Pârvan Bârlad

Web site: www.astrobarlad.wordpress.com

Facebook: www.facebook.com/astrobarlad

 

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro