Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism

Expoziția „Germanic Tribes. An Archaeological Inventory”

„Museum for Prehistory and Early History of the Berlin and LVR – Landes Museum Bonn au inițiat o amplă expoziție internațională sub genericul „Germanic Tribes. An Archaeological Inventory”, expoziție care se va itinera pe parcursul anilor 2020 – 2021. La acest regal expozițional a fost invitat și Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad. Vor fi expediate la Berlin, iar mai apoi la Bonn 174 de artefacte, toate descoperite în așezarea și necropola de la Bârlad Valea Seacă, la care se vor adăuga alte sute de piese provenite de la 26 de muzee din Germania, și din afara acesteia, respectiv de la Muzeul Național de Arheologie Kopenhagen, Muzeul Moesgard din Aarhus, Muzeul Arheologic din Varșovia și Ossolineum Wrocław. Sigur această onorantă invitație nu este întâmplătoare, având în vedere faptul că situl de la Bârlad Valea Seacă reprezintă cea mai mare descoperire din Europa perioadei culturii Sântana de Mureș, din secolul IV d. Chr., respectiv epoca migrațiilor, care include și migrația unor triburi germanice. Principala populație de origine germanică care a ajuns, în perioada mai sus menționată, și în spațiul locuit de strămoșii noștri daci au fost triburile gotice împărțite în cele două mari familii, respectiv vizigoții și ostrogoții. Aceste triburi împreună cu populațiile sarmatice, aflate la acel moment în zonă, alături de strămoșii noștri direcți și sub influența culturii romane au pus bazele a ceea ce noi numim cultura Sântana de Mureș
Muzeul bârlădean va participa în expoziție cu un număr important de vase ceramice (amfore, oale, castroane lucrate la roată sau cu mâna) obiecte de toaletă, în primul rând piepteni de tipuri diferite, obiecte de vestimentație, respectiv fibule, catarame, ace, unelte, obiecte de podoabă și nu în ultimul rând o cantitate apreciabilă de coarne de cerb aflate în diferite faze de prelucrare. Este cunoscut faptul că în așezarea de la Bârlad Valea Seacă din cele 49 de locuințe cercetate, 21 au fost ateliere de confecționat piepteni. O asemenea situație nu a mai fost întâlnită, până la acest moment, nicăieri în Europa, situl și descoperirea fiind unicat. Acesta fiind probabil și motivul pentru care marile muzee din Germania au inclus muzeul nostru în acest proiect.
În intervalul septembrie 2020 – martie 2021 expoziția va fi prezentată la James-Simon-Galerie, de pe cunoscuta Insulă a Muzeelor din Berlin, iar mai apoi din martie 2021 până în noiembrie același an se va afla la LVR Musem din Bonn
Pentru muzeul nostru această participare este mai mult decât onorantă, având astfel posibilitatea promovării patrimoniul arheologic, de excepție, pe care instituția îl deține.
Iubitorii de istorie și cultură, din România sunt invitați, în intervalul mai sus menționat, dacă se vor afla la Berlin sau Bonn, să viziteze acestă importantă expoziție”, director, Dr. Mircea Mamalaucă.

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro