Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
afis_6_febr

Expoziția „Mașinile timpului” – machete și documente din viața pompierilor

   Într-o perioadă în care pandemia a reușit să ne izoleze, specialiștii muzeului bârlădean încearcă să ne aducă din nou împreună. Un prim pas, pe care îl propunem publicului nostru, este de a ne întâlni, respectând sigur toate măsurile care se impun pentru protecția noastră, la vernisajul unei expoziții inedite și extrem de frumoasă. Este vorba de expoziția „Mașina timpului” prilej cu care publicul va putea urmării câteva zeci de machete de mașini de pompieri, în evoluția lor pe parcursul unui secol. Pornind de la mașinile Manyweather Greenwich model 1880 realizate de firma Merryweather &FII înființată în 1760 la Londra, continuând cu modele ca American La France fire model 1921, Mack din 1923, Ford van 1930, Mercedes 1932, Beverly Hills Dodge Pompiers 1936, Chevrolet 1941 USA Texas, Peugeot D3A Pompier1960Crysler Windsor 4525Renault 4 – 1968 și încheind cu Mack CF Pumper Chicago – 1973. Fiecare din acestea având propria istorie care poate fi cunoscută consultând documentele pe care le vom pune la dispoziția publicului. Practic este vorba de 65 de machete cu mașini de pompieri care au fost utilizate în Anglia, dar mai ales în SUA. Menționăm că aceste machete sunt omologate și fiecare dintre ele are câte un certificat care atestă valoarea și numărul de exemplare în care au fost realizate, seriile fiind limitate.  Cert este că machetele nu sunt asimilate jucăriilor, fiind în exclusivitate piese de colecție.

            Colecția a fost constituită între anii 2007 – 2011 de Ll. Col. Ifteme Marius Iulian care a transformat colecționarea machetelor într-un adevărat hobi. Este pentru a doua oară când aceste minunate machete sunt prezentate publicului larg, prima dată fiind expuse, cu puțin timp în urmă, la Muzeul din Tecuci.

            În cadrul expoziției un loc aparte vor ocupa de asemenea și o serie de obiecte și documente legate de activitatea pompierilor bârlădeni din cadrul Departamentului de Pompieri, inclusiv prezentarea unor imagini și informații legate de cei doi pompieri eroi care și-au pierdut viața în misiune, cu mulți ani în urmă. Este vorba de eroul post mortem căpitan Martac Ioan și sergentul major post mortem Ivașcu Petre Victor.

Expoziția a fost organizată cu concursul Consiliului Județean Vaslui, Departamentul de Pompieri Bârlad, Muzeul „Vasile Pârvan” și colecționarul  bârlădean Lt. Col. Ifteme Marius Iulian

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 6 02 2021 la ora 11.00 la sediul central al muzeului din strada Vasile Pârvan nr. 1. De asemenea expozitia va putea fi vizionată și în mediul online, la adresele:

Organizator,

Dr. Mircea Mamalaucă

MUZEUL „VASILE PÂRVAN” BÂRLAD
afis_6_febrinv_6_febr_v

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro