Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
afis_16_oct

EXPOZIȚIA NAȚIONALĂ „MINERALE ȘI ASOCIAȚII MINERALE DIN ROMÂNIA”

Evenimentul își propune promovarea zestrei minerale a României, cu accent pe contribuţia adusă patrimoniului mineralogic universal cu un număr de 38 de minerale descoperite şi descrise pentru prima dată de pe teritoriul ţării noastre.

Resursele minerale, fie că au fost metalifere, nemetalifere sau combustibile au constituit dintotdeauna motorul civilizației mondiale și în particular, naționale.

            Spațiul românesc nu putea face excepție, zestrea mineralogică națională este una dintre cele mai diverse și spectaculoase din Europa. Ea fiind consecința directă a factorilor geologici și tectonici ce au acționat de-a lungul timpul pe teritoriul României. Din multitudinea ocurenţelor mineralogice se individualizează trei zone cu potențial mineralogic de excepție: Subprovincia Banatică, Subprovincia Magnetitelor Neogene din Munții Metaliferi și Subprovincia Magnetitelor Neogene din lanțul vulcanic Oaș-Gutâi-Țibleș.

   Sunt binecunoscute, pe plan mondial, exemplarele mineralogice cu caracter de unicitate ce provin din spațiul național. Putem aminti aici așa numitele „flori de mină”, adevărate eșantioane de minerale de forme, mărimi și asocieri surprinzătoare. Extrem  de interesante sunt eșantioanele de baritină roșie de la Baia Sprie, structurile de tip „Gavra” de la Cavnic, stibina prismatică de Băiuț sau rodocrozitul roz.

Universitatea „Babeş-Bolyai”, prin Direcția Patrimoniului Cultural Universitar, Departamentul de Geologie al Facultăţii de Biologie și Geologie și Muzeul de Mineralogie, în colaborare cu Consiliul Județean Maramureş și Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Consiliul Judetean Vaslui și Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, vă invită să vizionați expoziţia „Minerale și asociații minerale din România”. Aceasta reunește 124 de exponate mineralogice care provin de la Secţia de Știinţe Geonomice a Academiei Romȃne, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Institutul Geologic al Romȃniei – Muzeul Naţional de Geologie Bucureşti şi CNCAF Minvest Deva – Muzeul Aurului Brad.

            Proiect realizat și cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri16 octombrie 2020, de la ora 12.00, la sediul central al muzeului, din strada Vasile Pârvan, nr. 1.

 

Organizatori din partea Muzeului „Vasile Pârvan,

dr. Mircea Mamalaucă

bibliotecar Valentina Fornea

afis_16_octinv_16_oct_F

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro