Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
Afis8iun2019 (1)

Expoziția „Podoabe și accesorii vestimentare medievale”

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita bucurie de a organiza o nouă expoziție cu tematică arheologică în colaborare cuComplexul Național Muzeal „Moldova” Iași, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci.

Bijuteria, obiect din metale și/sau alte materiale prețioase sau neprețioase, al cărui scop este de a înfrumuseța ființa care o poartă, a fost și este o formă de manifestare a personalității în toate civilizațiile.

De-a lungul timpului, bijuteria a avut semnificații diferite, în funcție de perioada în care a fost creată și purtată. În urmă cu 100.000 de ani, oamenii se împodobeau cu scoici. Cea mai veche bijuterie este un colier format din 4 scoici perforate și prelucrate ornamental, descoperită într-un sit arheologic din Oued Djebbana, Algeria. În epoca de piatră, bijuteriile erau alcătuite din perle, cochilii de melci, vertebre de pește, oase, dinți de animale, iar în epoca bronzului apare metalul. Apoi, fenicienii au descoperit sticla opacă, iar romanii au fost cei care au făcut trecerea la sticla transparentă.

Expoziția conține aproximativ 190 de piese, bijuterii și accesorii vestimentare din Evul Mediu. Sunt descoperiri din secolele XIV-XVIII din județul Vaslui, Iași și Galați.

Invitatul special este dr. Laurențiu Chiriacde la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 8 iunie 2019, ora 1130, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.

 

Organizator muzeograf Mircea Oancă

 

MUZEUL „VASILE PÂRVAN“ BÂRLAD

str.Vasile Pârvan nr.1, cod.731050

tel. 0235.421.691, 0335.404.746

fax. 0235.422.211

http://www.muzeuparvan.ro/

email:muzeuparvan@gmail.com

Afis8iun2019 (1)

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro