Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
afis_29_martie

Expoziția temporară “Joaca într-o nouă paradigmă- Perioada clasică a sistemului Lego®”

Consiliul Județean Vaslui, Muzeul “Vasile Pârvan”, Bârlad și Asociația Brickenburg , Cluj- Napoca vă invită vineri, 29 martie, ora 18:00, la vernisajul expoziției temporare  “Joaca într-o nouă paradigmă – Perioada clasică a sistemului Lego®“.

Este îndeobște cunoscut în zilele noastre, la nivel mondial, că atunci când se vorbește despre LEGO®, nu se are în vedere doar o jucărie, ci un întreg sistem care are reverberații într-o sumedenie de sectoare sociale. De la joacă la educație, de la educație la știință și artă, de la știință și artă la integrare socială și înaltă tehnologie.

Este greu de conceput astăzi, că sistemul LEGO®, preluat și utilizat în prezent într-o mulțime de domenii – multe fără nici o legatură cu piesele care compun jucăria – a avut nevoie de mai mult de 30 de ani pentru a fi gândit, pentru a fi propus societății, pentru a fi înțeles și în final pentru a fi acceptat și pentru a avea succes. De asemenea, a fost nevoie de încă 20 de ani pentru a fi larg preluat și a fi considerat de la sine înțeles.

La sfârsitul anilor `40 –  începutul anilor `50 ai secolului trecut, două idei revoluționare au fost luate în considerare de către o mică afacere familială daneză, care ulterior a devenit ”creatoarea jucăriei mileniului” și producătorul nr. 1 de jucării la nivel mondial.

Aceste idei sunt:

– Utilizarea cărămizii standard de plastic injectat în domeniul jocurilor și jucăriilor;

– Conceperea unei jucării sistemice care să fie în măsură să acopere o paletă largă de preocupări sociale;

Ideile menționate au fost primite cu scepticism și chiar cu ironie, deoarece la vremea respectivă, materialele din care jucăriile erau făcute erau lemnul și metalul, plasticul nefiind considerat îndeajuns de rezistent și în măsură să justifice schimbarea unor linii de producție, iar pe de altă parte, jucăriile erau privite în mod individual și de natură a fi folosite intr-o lume abstracta a imaginației. La nivel social, fiind luată în considerare o tradiție de aproape 300 de ani în domeniul jucăriilor ”moderne”, era de neconceput o schimbare de viziune.

Segmente ale lungului drum de la idee la schimbarea concepției sociale vor putea fi descoperite de către vizitatorii expoziției Asociației Brickenburg, gazduite de Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad sub numele „Joaca într-o nouă paradigmă – perioada clasică a sistemului LEGO®”.

Evenimentul va avea loc la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235 și se adresează tuturor categoriilor de vârsta, mai mult de atât există şi un loc de joacă destinat celor care doresc să se aşeze şi să construiască diferite obiecte cu piesele LEGO®.

Vă așteptăm cu drag!

Organizator: muzeograf Gabriela Albu

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro