Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
Afis Expo Plastica 30.10.2022

Expoziţia temporară „Plastica antropomorfă și zoomorfă la est de Carpați”

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita bucurie de a organiza o nouă expoziție cu tematică arheologică în colaborare cu Muzeul de istorie „Paul Păltănea” Galați, Muzeul de istorie „Teodor Cincu” Tecuci, Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare„ Vaslui, Muzeul Vrancei Focșani.

Expoziția cuprinde 246 de piese de la muzeele menționate și de la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, începând cu Neoliticul Timpuriu, cultura Starčevo-Criș și până în a doua epocă a fierului (plastică descoperită în situl Piroboridava-Poiana, comuna Nicorești, județul Galați).

Fiecare categorie plastică înregistrează o serie de variante. Plastica antropomorfă cuprinde: antropomorfe, antropomorfe feminine, masculine și androgine, vase, aplicațiile și reprezentări plastice, toarte și protome antropomorfe, capace, altare miniaturale și obiectele antropomorfizate. Categoria plasticii zoomorfe include: figurine, vase, aplicații și reprezentări plastice, toarte și protome zoomorfe, altare zoomorfe și bucraniile. La acestea se adaugă și reprezentările antropo-zoomorfe.

Despre interpretările pe care le-au căpătat, de-a lungul timpului aceste tipuri de piese, trebuie spus că sunt variate. Bibliografia, fie ea străină sau românească, veche sau nouă, pleacă în principal de la aceleași premise. Majoritatea sunt considerate a fi idoli sau zeițe în diferite ipostaze, amulete, persoane decedate sau strămoși, inclusiv jucării realizate de/sau pentru copiii. Unele dintre aceste idei se bazează în mare parte pe analogii etnografice. O serie de studii, care analizează atent contextul descoperirii și utilizează metode moderne de investigare încearcă să descifreze locul și rostul acestor figurine/statuete în cadrul comunității.

Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 30 octombrie 2022, ora 1045 la sediul central al muzeului din strada Vasile Pârvan, nr. 1.

 

Organizator: muzeograf, dr. Mircea Oancă

 

MUZEUL „VASILE PÂRVAN“ BÂRLAD

Str.Vasile Pârvan nr.1, cod.731050

Tel. 0235.421.691, 0335.404.746

Fax. 0235.422.211

Email:muzeuparvan@gmail.com

http://www.muzeulparvan.ro/

https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan/

www.youtube.com/channel/ UCTwA4HsW7ARRi7TV4GuMwhw

Afis Expo Plastica 30.10.2022

inv_30_oct

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro