Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
bujoreni1

Mânăstirea Bujoreni

Pentru a putea aiunge la Mânăstirea Bujoreni, în inima pădurii, în frumoasa poiana a Bujorenilor, se poate folosi orice mijloc de transport. Autobuzul spre Bujoreni pleacă în fiecare duminică la ora 8:00 din fața Muzeului Vasile Parvan (tel. 0745.515.488 – Ioan).       bujoreni1 Folosind drumul județean Bârlad-Zorleni-Murgeni-Fălciu, la ieșirea din satul Popeni, în vârful dealului unde este postat „Releul TV” la punctul numit Căprioara, un indicator arată spre stânga în pădure pe un drum forestier pietruit și bine întreținut, de 5 km lungime, care duce direct în incinta mânăstirii, acolo fiind și capăt de drum. Se poate ajunge și cu trenul pe calea ferată oprind la stația Horga, iar de acolo 5-6 km de străbătut pe jos. Actuala mânăstire rectitorită integral din osirdia lui Ioanichie Konachi ce iubea acest loc foarte mult, a fost făcută la anul 1840, când acesta a ridicat o biserică noua, din cărămidă și piatră, cu hramul Adormirea Maicii Domnului la 15 august. Despre stilul arhitectonic al acestui sfânt locaș, profesorul Gheorghe Clapa spune că este demn de reținut următorul lucru:

– Biserica este ridicată în ultima perioadă a stilului moldovenesc. Stilul ei arhitectonic este cel al bisericilor cu plan treflat caracteristic artei bizantine răspândit în Athos, Serbia, Țara Românească și Moldova.

– Planul bisericii prezintă o treflă formată dintr-o nava unică și trei abside.

– Catapeteasma este construită din lemn de tei. Pereții bisericii au o grosime care variază de la 75 cm până la 90 de cm. Soclul bisericii este construit din piatră, iar pereții sunt din cărămidă cu mortar.

Scurt istoric

Așezământul monastic a fost întemeiat în secolele XVI–XVII (a. 1602), ca schit al familiei Bujoreanu, pe moșia cu același nume, într-un loc retras, în pădure. Legenda spune că biserica a fost construită prin contribuția bănească a unor păstori veniți de la munte cu turmele de oi la iernat, pe locul unui stejar bătrân, lângă care un asin a îngenuncheat de mai multe ori  și în scorbura căruia a fost gasită icoana „Maica Domnului cu Pruncul”.

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro