Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
manastirea_moreni_foto_silviu_cluci (5)

Mănăstirea Moreni

Construita la poalele unui deal , la 27 de km sud de municipiul Vaslui in satul Moreni , comuna Deleni , Manastirea de maici poarta hamul „Adormirea Maicii Domnului”.

Viata monarhala pe aceste locuri a inceput cu peste 400 de ani in urma , si a fost intretinuta de calugari , prima biserica din lemn construita in vremea domnitorului Petru Rares , fiind cunoscuta mai intai paschitul Bilahoi sau Ghilahoi apoi Cadelei. Din 1992 manastirea are din nou oste de maici .

In 1953 s-a construit o biserica noua care a fost renovata si picatata in 1986. Aceasta este mica din lemn si pamant batut, nu are turla iar spatiul interior este compartimentat in altar naos spatios si pronaos, avand si un mic pridvor deschis. Catapeteasma este din lemn de stejar cu o frumoasa sculptura. In fata cladirii in care este paraclisul, la 15m, este ridicat un monument din marmura, in care s-a fixat pisania manastirii. La prima intrare in manastire care este la rasarit spre satucul Moreni este o poarta masiva din lemn de stejar care are sculptat „Drumul Crucii” , „Sfintii Apostoli” si „Acatistul Maicii Domnului” .

In timp ce la manastirea a fost amenajat si un frumos muzeu in care cei ce sosesc la manastire pot admira diverse exponate de arta bisericeasca, pintre care se numara si ultimul clopot al bisericii vechi, dar si cateva descoperiri arheologice, monede vechi sau obiecte de bronz ce dateaza din vremea paleolitica. Tot in cadrul ansamblului monarhal functioneaza si multe ateliere de tricotat, unde sunt realizate numeroase vesminte preotesti. De asemenea maicutele de aici care ingrijesc aspectul intregului complex au in grija si vacutele crescute in micuta ferma. In imediata apropiere a manastirii in partea sudica si nordica este o mare livada de ciresi, care are un aspect foarte pitoresc in timpul infloritului din luna mai.manastirea_moreni_foto_silviu_cluci (5)

Foto: https://episcopiahusilor.ro/manastirea-moreni

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro