Mănăstirea Moreni
Construita la poalele unui deal , la 27 de km sud de municipiul Vaslui in satul Moreni , comuna Deleni , Manastirea de maici poarta hamul „Adormirea Maicii Domnului”.
Viata monarhala pe aceste locuri a inceput cu peste 400 de ani in urma , si a fost intretinuta de calugari , prima biserica din lemn construita in vremea domnitorului Petru Rares , fiind cunoscuta mai intai paschitul Bilahoi sau Ghilahoi apoi Cadelei. Din 1992 manastirea are din nou oste de maici .
In 1953 s-a construit o biserica noua care a fost renovata si picatata in 1986. Aceasta este mica din lemn si pamant batut, nu are turla iar spatiul interior este compartimentat in altar naos spatios si pronaos, avand si un mic pridvor deschis. Catapeteasma este din lemn de stejar cu o frumoasa sculptura. In fata cladirii in care este paraclisul, la 15m, este ridicat un monument din marmura, in care s-a fixat pisania manastirii. La prima intrare in manastire care este la rasarit spre satucul Moreni este o poarta masiva din lemn de stejar care are sculptat „Drumul Crucii” , „Sfintii Apostoli” si „Acatistul Maicii Domnului” .
In timp ce la manastirea a fost amenajat si un frumos muzeu in care cei ce sosesc la manastire pot admira diverse exponate de arta bisericeasca, pintre care se numara si ultimul clopot al bisericii vechi, dar si cateva descoperiri arheologice, monede vechi sau obiecte de bronz ce dateaza din vremea paleolitica. Tot in cadrul ansamblului monarhal functioneaza si multe ateliere de tricotat, unde sunt realizate numeroase vesminte preotesti. De asemenea maicutele de aici care ingrijesc aspectul intregului complex au in grija si vacutele crescute in micuta ferma. In imediata apropiere a manastirii in partea sudica si nordica este o mare livada de ciresi, care are un aspect foarte pitoresc in timpul infloritului din luna mai.
Foto: https://episcopiahusilor.ro/manastirea-moreni
(trafic pe pagină)