Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism

NECROPOLA DE SECOL IV D. CHR. DIN PUNCTUL LA MOVILĂ, COM. POGONEŞTI

Necropola din punctul  „La Movilă”,  a fost descoperită în urma prăbuşirilor repetate a malului stând al pârâului Tutova, prăbuşiri în urma cărora elevii şcolii din comuna Pogoneşti au recuperat câteva obiecte. De această  situaţie a fost sesizat muzeul bârlădean, iar regretatul arheolog Vasile Palade s-a deplasat la faţa locului  unde a constatat prezenţa unei necropole care prin inventarul recuperat  putea fi încadrată  în aria  culturii Sântana de Mureş  – CerneahovÎn anul 1990 Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad prin persoana  arheologului Vasile Palade a organizat un  prim sondaj în urma căruia au fost scoase la lumină  primele trei  morminte, care prin caracteristicile inventarului confirmau presupunerile iniţiale.

Începând cu anul 1991 Mircea Mamalaucă a preluat cercetarea în necropola  nou descoperită, cercetare  pe care  am derulat-o pe parcursul mai multor ani, anul 2001 fiind anul ultimei campanii. În perimetrul cercetat incluzând  şi cele trei morminte descoperite cu prilejul  sondajului din 1990 au fost scoase la lumina 58 de morminte. Perimetrul acestei necropole este investigat aproape în întregime, reuşind să-i  determinăm,  în mare măsură.

Sursa: www.muzeuparvan.ro

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro