Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism

Situl arheologic Valea Seacă

NECROPOLA ȘI AȘEZAREA DE SEC. IV-V P. CHR. DE LA BÂRLAD-VALEA SEACĂ

Așezarea de la Valea Seacă , din partea de nord-vest a orașului, încheie cercul de așezări Sântana de Mureș care înconjoară BârladulAşezarea de la Bârlad-Valea Seacă a fost identificată în vara anului 1959 cu prilejul unor cercetări  de suprafaţă. În primăvara anului următor, în urma altor cercetări perieghetice, au fost surprinse urmele unui bordei situat la periferia nordică a aşezării, în malul stâng al pârâului Valea Seacă ce traversează aşezarea de la nord la sud.

Situl arheologic Valea Seacă-Bârlad, ce se întinde de-a lungul malului stâng al Pârâului Valea Seacă pe mai multe zeci de hectare,  a fost cercetată de către cunoscutul arheolog Vasile Palade timp de aproape trei decenii. Săpăturile sistematice în aşezare au început în anul 1967 şi au continuat, cu unele întreruperi, până în anul 1986. Din anul 1972 până în 1975, cercetarea în aşezare a fost realizată în paralel cu cea din necropola acesteia, descoperită anterior (1971), apoi săpăturile sunt întrerupte, reluându-se  în anul 1980 până în anul 1986, când au fost din nou întrerupte, fără ca întreaga suprafaţă a sitului să fie investigată prin săpături arheologice. Bilanțul descoperirilor este impresionant: 24 de locuinţe de suprafaţă, 21 bordeie/atelier, 10 anexe, 12 vetre în afara locuinţelor, 8 locuri de lucru în aer liber, 23 gropi cu caracter cultual şi 18 gropi menajere, 2 cuptoare pentru ceramică, etc.

Explorările asidue pentru identificarea necropolei, au dat rezultate mult mai târziu (1971), când într-un muşuroi de cârtiţă au fost scoase la suprafaţă câteva mici fragmente de oase calcinate. Sistemul de  sondare folosit a dus la descoperirea unei mari necropole (295 morminte de incineraţie, 252 de morminte de înhumaţie) datată în secolele IV-V p.Ch., precum şi a unui considerabil număr de gropi – 59, dintre care unele, cu caracter cultual, raportate cronolologic necropolei, altele databile în secolele IX-X  p.Ch. şi a unui grup, fără materiale arheologice, nedatabile.

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro