Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
MVP (1 of 43)

Țestoasele străvechi de la Crețești, Vaslui

Un material deosebit de bogat cu fosile ale unor țestoase de uscat apropiate sistematic de țestoasa dobrogeană Testudo graeca a fost recuperat de la Crețești, Județul Vaslui, grație supravegherii lucrărilor de modernizare a drumului național Crasna-Huși, de către specialiștii Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Pe lângă numărul mare de indivizi, pe baza detaliilor anatomice impecabil conservate (unele carapace păstrând în conexiune și craniile, dar și elementele scutului osificat protector al membrelor) a fost descrisă o specie nouă de țestoasă numită de către paleontologii care au studiat fosilele – din Spania, Argentina și România reprezentată de Prof. Dr. Vlad Codrea de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca -, Testudo lohanica. Numele speciei a fost stabilit de paleontologul clujean după Valea Lohanului, pe malul căreia se află locul fosilifer de la Crețești. Până la această descoperire, pentru speciile fosile ale genului Testudo erau cunoscute doar oase post-craniene, așadar o zestre de cunoaștere, pe departe mai puțin detaliată. Datele publicate recent în prestigioasa revistă Journal of Systematic Palaeontology oferă de această dată și detalii extrem de exacte privitoare la forma craniului, cu elemente până acum niciodată semnalate de la vreo altă formă fosilă a genului în discuție. Vârsta rocilor de la Crețești în care țestoasele s-au fosilizat este miocen superioară, estimată la 7-8 milioane de ani. În acele timpuri, zona în care se află astăzi localitatea amintită era o câmpie fluvială acoperită dominant de plante ierboase. Alături de țestoase viețuiau cai primitivi tridactili, rinoceri, porci sălbatici, iepuri, gazele, hiene, mastodonți sau girafe. S-au produs în acele timpuri și viituri, țestoasele descoperite pierind brutal, înecate. Fosilele, unice prin aspectele arătate, pot fi admirate în colecțiile muzeului bârlădean de către publicul larg. Datele publicate reprezintă o contribuție de referință pentru paleontologia mondială.

 

 

Bârlad,                                                                Prof. univ. dr. Vlad Codrea

5 05 2022                                            Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca

 

MVP (1 of 43)

MVP (9 of 43)

MVP (10 of 43)

MVP (11 of 43)

MVP (20 of 43)

MVP (3 of 43)

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro