Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism
afis Barlad 15.01.21 - jpg

ZIUA CULTURII NAȚIONALE – 15 IANUARIE 2021

 

 

CONFERINȚA

Mihai Eminescu. Modele ontologice și viziune poetică

 

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române București vă invită vineri, 15 ianuarie 2021, de la ora 12:00, să vizionați conferința „Mihai Eminescu. Modele ontologice și viziune poetică”, susținută de c.ș. Luigi Bambulea.

Pentru a sărbători într-un mod academic Ziua Culturii Naționale, instituțiile partenere prezintă publicului din mediul online, o conferință literară inedită, cu scopul de a omagia personalitatea şi opera poetului național Mihai Eminescu. Într-ointervenție amplă, conferențiarul propune o reflecţie asupra noțiunii de „model ontologic”, noțiune supraordonată celei de „model cosmologic”, care prevalează în critica literară.Acesta pornește de la ideea că în lirica eminesciană sunt poetizate două opțiuni ale spiritului creator, fundamentale și paradigmatice: opțiunea pentru ființă și cea pentru neant. Cu alte cuvinte, destinul Luceafărului care proiectează artistic destinul creatorului de geniu, ilustează cea dintâi opțiune și anume aceea pentru ființă, în măsura în care asumarea propriei identități coincide unei confirmări onotologice și impune autorevelație.

În prezent, Luigi Bambulea este cercetător științific în cadrul Muzeului Național al Literaturii Române și redactor șef al publicației culturale „Verso” (Cluj-Napoca).Activitatea sa de cercetare implică și o contribuție importantă în elaborarea Dicționarului Multidisciplinar de Terminologie Culturală (coord. acad. Mircea Martin), în calitate de membru al colectivului de redacție. Luigi Bambulea este absolvent al Facultății de Litere și al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. De asemenea, este licențiat în Istoria și Teoria Artei, alFacultății de Istoria și Teoria Artei, din cadrul Universității Naționale de Arte, București, master în Teoria Literaturii, al Facultății de Litere din cadrul Universității București și doctorand al aceleiași universități, în domeniul Filologie.

Materialul înregistrat va fi difuzat în premieră,vineri, 15 ianuarie 2021, de la ora 12:00,pe canalele de Youtube și Facebook ale Muzeului „Vasile Pârvan”, Bârlad.

 

Inițiator conferință: bibliotecar Valentina Fornea, Muzeul„Vasile Pârvan”, Bârlad;

Conferențiar: c.ș. Luigi Bambulea, Muzeul Național al Literaturii Române București.

 

Link-uri utile:

https://www.youtube.com/c/MuzeulVasileParvan

https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan

https://www.facebook.com/muzeulparvan

afis Barlad 15.01.21 - jpg

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro