Történelem Kiemelkedő emberek Múzeumok Emlékházak Szobrok és mellszobrok Templomok és kolostorok
Szállodák Hostelek Penzió Kempingek Mások
Éttermek és kávézók
Állatkert Színház Mozi Spa központ Parkok Klubok Kaszinók
Hozzáférés: Autóval Vonattal

Bârlad: Vasútállomás Barlad autóbusz-állomás Taxi Autókölcsönzés

Megye: Vasútállomásokon Buszmegálló (Megye) Taxi Autókölcsönzés
Prefektúra Megyei tanács Városházán Decentralizált szolgáltatások
Kórházak Egyéni gyakorlat Drogériákban Szépségszalonokban
Bölcsőde Óvoda Magánóvodák Iskolákban Középiskolák Főiskola
Turisztikai információs központok Utazási irodák

Főoldal

Bârlad Romániában, Moldovában és azon belül Vaslui megyében megyei jogú város, amelynek a 2011-es népszámlálás alkalmával 55.837 lakosa volt, több mint a megye székhelyén. Romániában a kommunista diktatúra bevezetéséig a város Tutova megye megyeszékhelye volt. 1950-ben Bârlad Román Népköztársaságot a 15 össszetevő egyik régió, Bârlad székhelye lett. Abban az időben Bârlad mellett Moldovában csak Suceava, Iași, Bacău és Galac kapott régiói városi címet. Később Bârlad elvesztette a régiói székhely címet és Iași régió egyik kerület központja lett. Az ország 1968-as adminisztratív megyékre való felosztásával a város Vaslui megyébe került.

Bârlad megyei jogú város földrajzilag a 46º északi szélességi fok és a 27º keleti hosszúság metszéspontjának közelében található. Az országon belül keleti elhelyezkedésű. A Moldovai fennsík fizikai-földrajzi egységében a város a Fălciului és nyugat Tutova dombok találkozásánál helyezkedik el. A Bârlad folyó völgyében terül el (ahonnan nevét is kapta). A zonában több völgy találkozik: keletről Popeni, Trestianei és Jăravățului völgyek, észak felől a Horoiata és a Simila völgyek; észak-nyugaton a Tutova folyó és mások határolják.

A völgyeket mindig járható utak szelték át, amely a városnak lehetővé tette, hogy a környező helységekkel jó kapcsolatokat fejlesszen ki számottevő távolságokra is: a Prut völgyével, a Duna alsó folyásával, a Siret folyóval. Elemezve a helység eredetét, Vintilă Mihăilescu geográfus úgy ítéli meg, hogy Bârlad tipikus vögyben létrejött mezőváros. A város legmagasabb pontja 172 m, minimális pontja 89 m.

A levegő hőmérséklete, amelyet 1896-tól mérnek rendszeresen a következő éves átlag hőmérsékleteket mutatják: évi átlagos hőmérséklet: 9,8 °C. Maximális hőmérséklet júliusban 21,4 °C, minimális évi hőmérséklet átlag januárban -3,6 °C. A helyi megfigyelő állomáson mért legszélsőségesebb hőmérsékletek: legmagasabb hőmérsékletet 1936 július 30-án mérték 39,7 °C volt, az abszolút minimális hőmérséklet 1942 január 25-én -30,5 °C volt.

Bârlad megyei jogú város az azonos nevű folyó mentén 1456 hektár területen helyezkedik el, melyből 1028 hektár belterület. A várost környező dombok legmagasabb pontjai Crângului domb 311 m (nyugatra) és a Dealul Mare/Nagy Domb, 264 m (keletre).

Sokáig úgy tartották, hogy a régiónak nincsenek kellő mennyiségű erőforrásai, hogy fenntartsa magát és gazdaságilag fejlődjön, de az utóbbi helyszínen végzatt geológiai kutatások rámutattak, hogy vannak ilyen források: szénhidrogén (főleg gáz halmazállapotban) főleg Tutova dombjaiban, Glăvănești helység mellett, Bălăbănești (Cândești) kavics (építőipar számára) a Covurlui fennsíkon, agyag és lössz (téglagyártás céljára), víztartalmú rétegek (magas ásványi tartalommal, amelyeket terápiában is lehet alkalmazni) és víz az alsó rétegekben (melyek kitűnőek ióvíznek).

Hasonló honlapok

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro