Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism

Cupolă la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad

   La finalul anului 2020 din fondurile proprii ale instituţiei noastre şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Vaslui, la Observatorul Astronomic s-a achiziţionat o cupolă specială Pulsar de 2,2 m, cu automatizare pe azimut (rotire pe orizontală). În perioada decembrie 2020 – martie 2021, s-a realizat montarea cupolei şi integrarea setupului de astrofotografie. În prezent tot echipamentul este operativ.

            Acest demers a fost unul necesar pentru protejarea telescopului principal, dar şi pentru eficientizarea acvităţilor de astrofotografie şi cercetare ştiinţifică. Cu acest prilej reamintim că la Observatorul Astronomic al instituţiei noastre s-au realizat descoperiri importante pentru astronomia românească, cum ar fi: nova roşie luminoasă din galaxia Messier 101, din 10 februarie 2015 şi steaua variabilă Barlad V1, în noiembrie 2019.

            În procesul de montare/instalare a cupolei, dar şi de integrare a echipamentelor de la Observatorul Astronomic s-au implicat şi membrii Astroclubului „Perseus” Bârlad, cel mai important program educaţional de pe Secţia Astronomie, dar şi colaboratori din afara instituţiei.

            Cu acest prilej dorim să mulţumim colaboratorilor şi sponsorilor care s-au implicat în mod direct la implementarea acestui proiect: S.C. Energoconstruct S.R.L, Spectralcom S.R.L. şi S.C. SupraGrind Diamond and CBN Tools S.R.L. Bârlad.

 

 

Dr. Mircea Mamalaucă

Director Muzeul Vasile Pârvan Bârlad

 

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Şef Serviciu Astronomie

 

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro