Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism

George Tutoveanu

Georgetutoveanu

George Tutoveanu (născut ca Gheorghe Ionescu), s-a născut la 20 noiembrie 1872, în Bârlad, fiul lui Gheorghe (1835-1888) și al Ecaterinei (n. Pașcanu, 1839-1921). A fost un poet român, institutor, gazetar și editor.

A urmat cursurile Scolii primare nr.1 de băieți, Gimnaziul real ”Manolache Costache Epureanu” și Școala Normală de institutori din București, promoția 1897.

Institutor la Craiova (1898); suplinitor în școli din: Craiova, Oltenița, Fălticeni, Bârlad  (1903), a participat la înființarea ” Bibliotecii publice”  din Bârlad (15.11.1906); la crearea ”Societății Scriitorilor Români” din București (18 aprilie 1909); revizorscolar al județului Tutova (1911-1912), director la Școala Medie de băieți din Bârlad (1912); fondează Societatea literară ”Academia Bârlădeană” (1 mai 1915), alături de Tudor Pamfile, și Toma Chiricuță; mobilizat în Primul Război Mondial, a fost trimis la Ialta (Crimeea), ca instructor al cohotei de cercetași ”Bogdan Vodă” din Bârlad; revizor școlar (1918). Profesor suplinitor la catedra de Pedagogie a Școlii Normale de băieți din Bârlad (1920-1921), director al Școlii de Aplicație de pe lângă Școala Normală; profesor suplinitor la Liceul de Fete ”Iorgu Radu”; inspector-șef cultural general al Regiunii a III-a culturale pe lângă Basarabia (1926-1928); prefect al județului Tutova (1931-1932), perioadă în care înființează 50 de biblioteci sătești cu fonduri de la ”Casa Școalelor”.

A scos mai multe ziare și reviste, și anume: Făt-Frumos (1904) împreună cu Emil Gârleanu, Florile dalbe (1918), împreună cu Vasile Voiculescu și Tudor Pamfile, Graiul nostru (1925) publicația Academiei Bîrlădene, Scrisul nostru (1925), Moldova (1931), etc.

În semn de prețuire Școala gimnaziale nr. 11, Casa de Cultură a Sindicatelor și o stradă din oraș îi poartă numele; există un bust în praf de piatra în fața aceleași școli care ii poartă numele, realizat de Dorinel Filiche.

 

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro