Istoric Personalități Muzee Case memoriale Statui și busturi Biserici și mănăstiri
Hoteluri Hosteluri Pensiuni Campinguri Altele
Restaurante şi Cafenele
Grădina zoologică Teatru Cinematograf Centru Spa Parcuri Cluburi Cazinouri
Căi de acces: Rutiere Feroviare

Bârlad: Gări Autogări Taxi Închirieri auto

Județ: Gări Autogări Taxi Închirieri auto
Prefectură Consiliul Județean Primării Servicii deconcentrate
Spitale Cabinete individuale Farmacii Saloane de înfrumusețare
Creșe Grădinițe Grădinițe private Școli Licee Învățământ superior
Centre de informare turistică Agenții de turism

Alexandru Vlahuță

Ipolit_Strambu_-_Alexandru_Vlahuta

S-a născut la 5 septembrie 1858 la Pleșești, județul Tutova fiu al unui mic proprietar de pământ. A urmat școala primară și liceul la Bârlad la ”Liceul Codreanu”, între 1867 și 1878, susținând examenul de bacalaureat la București, în 1879.

A urmat timp de un an cursurile Facultății de Drept din București, pe care le-a părăsit din cauza situației materiale precare, devenind institutor și apoi profesor la Târgoviște. Din 1884 până în 1893 a funcționat ca profesor la mai multe instituții de învățământ bucureștene (Școala Normală a Societății pentru Învățătura Poporului Român, Azilul „Elena Doamna”, Liceul „Sfântul Gheorghe”).

În 1888 a fost revizor școlar pentru județele Prahova și Buzău. Editează revista ”Vieața” (1893–1896), apoi ”Sămănătorul” (1901), împreună cu George Coșbuc. Din 1901 a funcționat ca referendar la Casa Școalelor.

În 1905 se recăsătorește pentru a treia oară cu Ruxandra, fiica unui proprietar agrar din Dragosloveni, județul Râmnicu Sărat. În timpul Primului Război Mondial a locuit la Iași, apoi la Bârlad, unde era vizitat de tineri scriitori pe care îi îndruma cu solicitudine, unul dintre aceștia a fost Vasile Voiculescu.

Alexandru Vlahuță a murit la București la 19 noiembrie 1919. Casa în care a locuit este astăzi Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță”.

Bârladul, în semn de omagiu, i-a dat unei străzi și unui cenaclu literar numele său. La 21 septembrie 1924 i s-a dezvelit un bust (lucrat de I. Dumitriu-Bârlad) în Grădina Publică a orașului de către Academia Bârlădeană (la dezvelire a participat și Ion Minulescu). Teatrul de stat și un liceu au purtat, înainte numele lui.

Alexandru Vlahuță este autorul cărții ”România Pitorească” și a altor opere.

(trafic pe pagină)

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro